Deficit de crestere

Deficitul de crestere la bebelusi inseamna castigarea anormal de lenta in greutate si inaltime sau intarzierea cresterii. Problemele de crestere si dezvoltare semnaleaza subnutritie (malnutritie) , care poate aparea la bebelusi din mai multe motive. Procesul de crestere in inaltime si in greutate este mai accelerat in timpul primului an de viata. In general, inaltimea unui bebelus va creste cu 50% de la nastere pana la varsta de 12 luni.


DE CE ARE BEBELUSUL PROBLEME DE CRESTERE SI DEZVOLTARE?


Problemele de crestere la bebelusi apar din diferite motive – printre acestea se numara si alergiile alimentare precum alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV). De asemenea, este posibil ca parintii sa nu ofere bebelusului suficienta mancare, ca aceasta sa nu aiba pofta de mancare sau sa aiba o problema la nivelul sistemului digestiv, de exemplu sa sufere de reflux (vezi Reflux) sau de diaree (vezi Diaree).


OARE BEBELUSUL ARE ALERGIE LA PROTEINELE DIN LAPTELE DE VACA?


Problemele de crestere si dezvoltare sunt simptome frecvent intalnite in cazul bebelusilor care sufera de APLV.


Bebelusii cu APLV prezinta de regula mai mult de un simptom, iar aceste simptome difera unul fata de altul.


In cazul in care considerati ca bebelusul dvs. prezinta probleme de crestere si dezvoltare, este posibil sa sufere de APLV. 


Poate ati observat si alte simptome (in afara problemelor de crestere si dezvoltare) care afecteaza diferite parti ale corpului bebelusului.


Folositi formularul nostru de verificare a simptomelor pentru a vedea rapid si simplu daca bebelusul dvs. manifesta cele mai frecvent intalnite simptome asociate cu APLV.In orice caz, consultati mereu medicul daca aveti indoieli sau daca sunteti ingrijorat(a) de starea de sanatate a bebelusului dvs.

Alte simptome ale alergiei la proteinele din laptele de vaca

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copilul ei are alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share