APLV apare, de regula in primul an de viata al bebelusului.

Pana la 3 din 100 dintre bebelusi pot avea APLV in timpul primului an de viata. APLV este rar intalnita in cazul copiilor mai mari de 6 ani.

CE SUNT ALERGIILE ALIMENTARE?

Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) reactioneaza anormal in contact cu anumite alimente. Sistemul imunitar contribuie de obicei la protejarea organismului de lucruri daunatoare, de exemplu, de patogeni. In cazul persoanelor care sufera de alergii alimentare, sistemul imunitar identifica anumite componente din alimentul respectiv drept daunatoare si astfel reactioneaza in mod nepotrivit. Aceasta este cauza aparitiei semnelor si simptomelor nedorite, care uneori pot pune viata in pericol si care sunt asociate alergiilor. S-a dovedit ca sunt mai mult de 120 de alimente care pot provoca alergii alimentare. Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV), cunoscuta si drept alergie la laptele de vaca (ALV), este una dintre cel mai frecvent intalnite alergii alimentare in randul bebelusilor si apare, de regula, in primul an de viata. APLV este confundata uneori cu intoleranta la lactoza, insa cele doua reprezinta afectiuni diferite: intoleranta la «glucidul» lactoza este incapacitatea de a digera lactoza, in timp ce APLV este o reactie auto-imuna la anumite «proteine» din lapte. APLV si intoleranta la lactoza au anumite simptome similare, precum probleme la nivelul stomacului si intestinului (ex.: flatulenta, diaree). Cu toate acestea, APLV se manifesta in randul copiilor cu varsta mai mica de 1 an, in timp ce intoleranta la lactoza este rar intalnita in randul copiilor sub varsta de 5 ani.

NU CONFUNDATI INTOLERANTA LA LACTOZA CU APLV

Este important sa stiti care este diferenta dintre intoleranta la lactoza si APLV (cunoscuta si sub numele de ALV), pentru ca cele doua afectiuni au cauze si tratamente diferite; in plus, APLV apare in timpul primilor ani din viata, in timp ce intoleranta la lactoza este extrem de rar intalnita pana la varsta de 5 ani.


Ce este APLV?

APLV este o manifestare alergica la lapte si apare atunci cand sistemul imunitar al bebelusului reactioneaza la proteinele din laptele de vaca, provocand astfel simptome alergice. Printre acestea se numara reactii la nivelul pielii (eruptii cutanateurticarie, piele uscata, descuamare sau senzatie de mancarime), la nivelul sistemului digestiv (diareevoma, constipatie si reflux) si la nivelul sistemului respirator (respiratie suieratoare, tusecurgerea nasului). De obicei, APLV se manifesta in primul an de viata al bebelusului.


Ce este intoleranta la lactoza?

Spre deosebire de APLV, intoleranta la lactoza nu este cauzata de sistemul imunitar. Aceasta afectiune reprezinta imposibilitatea de a digera «glucidul» lactoza din lapte si este foarte rar intalnita in randul copiilor mai mici de 5 ani. Lactoza este unul dintre cei mai importanti carbohidrati (zaharuri) prezenti in laptele matern si ofera beneficii multiple. Lactoza contribuie la mentinerea unei flore intestinale sanatoase si la absorbtia calciului.

APLV VS. INTOLERANTA LA LACTOZA
SA INTELEGEM DIFERENTA
Click aici pentru a citi mai mult despre cele mai comune semne si simptome ale APLV

TOTUL DESPRE APLV

Este APLV o alergie alimentara frecvent intalnita?
APLV este o afectiune ereditara?
De ce are bebelusul meu APLV?
Procesul de crestere in timpul APLV
Stiinta din spatele APLV

PASII SPRE DIAGNOSTICAREA APLV


Simptomele pot fi descurajatoare, insa APLV poate fi usor gestionata cu ajutorul unei diete adecvate. In acest caz, diagnosticarea din timp este foarte importanta. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand observati orice simptom care ar putea fi legat de APLV este sa va pastrati calmul. Discutati cu medicul dvs., iar acesta va va spune ce trebuie facut pentru a obtine diagnosticul cert. Accesati link-urile de mai jos pentru informatii despre diagnosticarea APLV si despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV.

logo1

IDENTIFICATI SEMNELE SI SIMPTOMELE APLV


APLV este o alergie alimentara, insa simptomele acesteia nu afecteaza doar sistemul digestiv. Pot aparea probleme si la nivelul sistemului respirator sau la nivelul pielii.
Aflati mai multe despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV

VERIFICARE SIMPTOME

logo2

OBTINEREA UNUI DIAGNOSTIC

Medicul este cel care poate stabili daca bebelusul dvs. are APLV. Acesta il va examina si va va intreba despre simptomele pe care le-ati observat. In cazul in care medicul suspecteaza APLV, va efectua teste specifice pentru a oferi diagnosticul exact. Cu ajutorul medicului dvs., simptomele APLV pot fi gestionate usor dupa diagnosticare.

Aflati mai multe despre diagnosticarea APLV
logo3

CUM SA VA PREGATITI PENTRU CONSULTATIA MEDICALA


Aveti nevoie de ajutor pentru a va pregati pentru consultatia medicala a bebelusului dvs.? Tipariti si completati „Jurnalul de simptome al bebelusului meu”, iar astfel medicul va beneficia de toate informatiile de care are nevoie.


JURNAL DE SIMPTOME

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului.  Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share