APLV apare, de regula in primul an de viata al bebelusului.

Pana la 3 din 100 dintre bebelusi pot avea APLV in timpul primului an de viata. APLV este rar intalnita in cazul copiilor mai mari de 6 ani.

CE SUNT ALERGIILE ALIMENTARE?

Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) reactioneaza anormal in contact cu anumite alimente. Sistemul imunitar contribuie de obicei la protejarea organismului de lucruri daunatoare, de exemplu, de patogeni. In cazul persoanelor care sufera de alergii alimentare, sistemul imunitar identifica anumite componente din alimentul respectiv drept daunatoare si astfel reactioneaza in mod nepotrivit. Aceasta este cauza aparitiei semnelor si simptomelor nedorite, care uneori pot pune viata in pericol si care sunt asociate alergiilor. S-a dovedit ca sunt mai mult de 120 de alimente care pot provoca alergii alimentare. Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV), cunoscuta si drept alergie la laptele de vaca (ALV), este una dintre cel mai frecvent intalnite alergii alimentare in randul bebelusilor si apare, de regula, in primul an de viata. APLV este confundata uneori cu intoleranta la lactoza, insa cele doua reprezinta afectiuni diferite: intoleranta la «glucidul» lactoza este incapacitatea de a digera lactoza, in timp ce APLV este o reactie auto-imuna la anumite «proteine» din lapte. APLV si intoleranta la lactoza au anumite simptome similare, precum probleme la nivelul stomacului si intestinului (ex.: flatulenta, diaree). Cu toate acestea, APLV se manifesta in randul copiilor cu varsta mai mica de 1 an, in timp ce intoleranta la lactoza este rar intalnita in randul copiilor sub varsta de 5 ani.

NU CONFUNDATI INTOLERANTA LA LACTOZA CU APLV

Este important sa stiti care este diferenta dintre intoleranta la lactoza si APLV (cunoscuta si sub numele de ALV), pentru ca cele doua afectiuni au cauze si tratamente diferite; in plus, APLV apare in timpul primilor ani din viata, in timp ce intoleranta la lactoza este extrem de rar intalnita pana la varsta de 5 ani.


Ce este APLV?

APLV este o manifestare alergica la lapte si apare atunci cand sistemul imunitar al bebelusului reactioneaza la proteinele din laptele de vaca, provocand astfel simptome alergice. Printre acestea se numara reactii la nivelul pielii (eruptii cutanateurticarie, piele uscata, descuamare sau senzatie de mancarime), la nivelul sistemului digestiv (diareevoma, constipatie si reflux) si la nivelul sistemului respirator (respiratie suieratoare, tusecurgerea nasului). De obicei, APLV se manifesta in primul an de viata al bebelusului.


Ce este intoleranta la lactoza?

Spre deosebire de APLV, intoleranta la lactoza nu este cauzata de sistemul imunitar. Aceasta afectiune reprezinta imposibilitatea de a digera «glucidul» lactoza din lapte si este foarte rar intalnita in randul copiilor mai mici de 5 ani. Lactoza este unul dintre cei mai importanti carbohidrati (zaharuri) prezenti in laptele matern si ofera beneficii multiple. Lactoza contribuie la mentinerea unei flore intestinale sanatoase si la absorbtia calciului.

APLV VS. INTOLERANTA LA LACTOZA
SA INTELEGEM DIFERENTA
Click aici pentru a citi mai mult despre cele mai comune semne si simptome ale APLV

TOTUL DESPRE APLV

Alergiile alimentare in randul copiilor sunt in crestere: 7 din 100 de bebelusi sunt diagnosticati cu APLV.

Bebelusii nascuti in cadrul unei familii cu istoric alergic vor fi mai predispusi la dezvoltarea alergiilor mai tarziu in viata. Bebelusul este de doua ori mai predispus la dezvoltarea unei alergii daca unul dintre parinti sufera de alergii, in comparatie cu bebelusul ai caror parinti nu sufera de alergii. Prezenta alergiilor in randul membrilor familiilor ofera un indiciu in depistarea bebelusilor cu alergie. Cu toate acestea, majoritatea bebelusilor care sunt diagnosticati cu APLV nu au istoric de alergii in familie.

APLV este o alergie alimentara provocata de sistemul imunitar al bebelusului, ce reactioneaza la proteinele din laptele de vaca. APLV poate aparea dupa ce bebelusul a consumat produse care contin proteine din lapte de vaca – are loc o reactie la nivelul sistemului imunitar si astfel apar simptome alergice.
S-au identificat cativa factori care pot provoca aparitia APLV la bebelusul dvs. , (inclusiv transmiterea ereditara si sistemul imunitar specific bebelusului). Cu toate acestea, motivele pentru aparitia APLV difera de la bebelus la bebelus si nu trebuie sa excludeti laptele din dieta acestuia decat daca a fost diagnosticat cu APLV.

Simptomele APLV pot fi gestionate usor dupa diagnosticare, iar hranirea bebelusului dvs. va fi la fel de usoara si placuta ca pentru ceilalti parinti. Este important sa stiti ca APLV nu este o afectiune pe viata. APLV dispare dupa 1 an la aproximativ jumatate din bebelusii afectati, dupa 3 ani la aproximativ trei sferturi, iar pana la varsta de 6 ani la aproape toti bebelusii care au fost diagnosticati cu APLV.

In spatele APLV se afla diferite mecanisme care au la baza reactia sistemului imunitar al bebelusului atunci cand intra in contact cu proteinele din laptele de vaca: IgE mediate (mediate de anticorpi) si non-IgE mediate (nu sunt mediate de anticorpi). Simptomele IgE mediate ale APLV pot aparea la cateva minute de la digerarea proteinelor din laptele de vaca si se manifesta prin eruptii cutanate (cunoscute si sub numele de urticarie), umflarea buzelor si pleoapelor, voma si respiratie suieratoare. Simptomele APLV nemediate IgE apar dupa cateva ore de la digerarea proteinelor din laptele de vaca si se manifesta prin simptome la nivelul intestinului si al pielii. In functie de simptomele observate si de mecanismul care sta la baza alergiei, medicul dvs. va efectua diferite teste pentru diagnosticare.

Aflati mai multe despre diagnosticarea APLV

PASII SPRE DIAGNOSTICAREA APLV


Simptomele pot fi descurajatoare, insa APLV poate fi usor gestionata cu ajutorul unei diete adecvate. In acest caz, diagnosticarea din timp este foarte importanta. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand observati orice simptom care ar putea fi legat de APLV este sa va pastrati calmul. Discutati cu medicul dvs., iar acesta va va spune ce trebuie facut pentru a obtine diagnosticul cert. Accesati link-urile de mai jos pentru informatii despre diagnosticarea APLV si despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV.

logo1

IDENTIFICATI SEMNELE SI SIMPTOMELE APLV


APLV este o alergie alimentara, insa simptomele acesteia nu afecteaza doar sistemul digestiv. Pot aparea probleme si la nivelul sistemului respirator sau la nivelul pielii.
Aflati mai multe despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV

VERIFICARE SIMPTOME

logo2

OBTINEREA UNUI DIAGNOSTIC

Medicul este cel care poate stabili daca bebelusul dvs. are APLV. Acesta il va examina si va va intreba despre simptomele pe care le-ati observat. In cazul in care medicul suspecteaza APLV, va efectua teste specifice pentru a oferi diagnosticul exact. Cu ajutorul medicului dvs., simptomele APLV pot fi gestionate usor dupa diagnosticare.

Aflati mai multe despre diagnosticarea APLV
logo3

CUM SA VA PREGATITI PENTRU CONSULTATIA MEDICALA


Aveti nevoie de ajutor pentru a va pregati pentru consultatia medicala a bebelusului dvs.? Tipariti si completati „Jurnalul de simptome al bebelusului meu”, iar astfel medicul va beneficia de toate informatiile de care are nevoie.


JURNAL DE SIMPTOME

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului.  Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share