ETAPELE DIAGNOSTICARII APLV:
PAS CU PAS

Pasul 1
Sa intelegem simptomele APLV

Click aici pentru a citi despre cele mai frecvente simptome ale APLV.

Pasul 2
Bebelusul dvs prezinta unul din simptomele de mai sus?

Pasul 3
Pregatirea intalnirii cu medicul va va ajuta sa aveti in vedere toate simptomele pe care le manifesta bebelusul dvs.


Ultimul pas

 

DIAGNOSTICUL DE APLV SE VA STABILI DOAR DE MEDIC.

DIETA DE ELIMINARE URMATA DE REINTRODUCEREA IN ALIMENTATIE A ALERGENULUI

Medicul va examina bebelusul si va va intreba ce simptome ati observat la acesta. In cazul in care medicul suspecteaza ca ar fi vorba despre alergie la proteinele din laptele de vaca (APLV), cunoscuta si ca alergie la laptele de vaca (ALV), va face teste de alergie specifice pentru a confirma diagnosticul. Aceste teste presupun teste de sange, teste cutanate sau dieta de eliminare, urmata de reintroducerea in alimentatie a alergenului.

 

Este important sa nu supuneti bebelusul la o dieta de eliminare a laptelui de vaca din alimentatie fara a cere sfatul unui medic in prealabil. In functie de varsta bebelusului si de severitatea simptomelor, medicul va recomanda cea mai buna solutie.

 

Cea mai buna metoda prin care medicul poate confirma sau exclude APLV este prin dieta de eliminare, care presupune eliminarea proteinelor din laptele de vaca din dieta bebelusului dvs. Acest pas este urmat de reintroducerea in alimentatie a proteinelor din laptele de vaca. Chiar daca APLV este rar intalnita in randul bebelusilor alaptati, medicul va va sfatui sa eliminati din dieta dvs. produse care contin proteine din lapte de vaca.

 

Daca bebelusul dvs. este alergic la proteinele din laptele de vaca, rezultatele vor fi vizibile la scurt timp dupa inceperea dietei de eliminare; majoritatea simptomelor vor disparea dupa 2 sau 4 saptamani. Nu va mai exista niciun simptom dupa 6 saptamani de la inceperea dietei. Atunci cand medicul va observa ameliorari ale simptomelor, va va spune sa reintroduceti cantitati mici de produse care contin proteine din lapte de vaca, pentru a vedea daca simptomele reapar. Daca da, atunci diagnosticul este confirmat. Este putin probabil ca bebelusul dvs. sa aiba APLV daca eliminarea proteinelor din laptele de vaca nu amelioreaza simptomele. In acest caz, medicul va investiga alte posibile cauze ale simptomelor observate.

 

In cazul in care diagnosticul este confirmat, vestea buna este ca medicul va poate ajuta sa gestionati APLV. Cel mai important lucru este sa cereti sfatul medicului cat mai repede posibil pentru ca afectiunea sa fie diagnosticata din timp si corect.

 

Diagnosticarea APLV nu trebuie sa afecteze rutina alaptarii. Mamele trebuie incurajate sa continue alaptarea, chiar daca bebelusul are APLV. Acest lucru presupune consultarea unui medic nutritionist pentru a exclude din dieta mamei toate sursele de proteine din lapte de vaca.


Afla mai multe despre modul de hranire in APLV

DIETA DE ELIMINARE URMATA DE REINTRODUCEREA IN ALIMENTATIE A ALERGENULUI

CE TREBUIE SA FACETI IN CONTINUARE?

Suspectati ca bebelusul dvs. este alergic la proteinele din laptele de vaca? Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa programati un consult medical pentru a afla diagnosticul corect. Informatiile din aceasta sectiune va vor ajuta sa va pregatiti pentru consultatia medicala si va vor raspunde la intrebarile pe care le aveti despre diagnosticare.

VERIFICATI SIMPTOMELE

Avand simptome multiple si variate, diagnosticarea APLV reprezinta o provocare. Este cu atat mai dificil cu cat simptomele se aseamana cu comportamentul uzual si normal al bebelusului sau daca se suprapun cu alte probleme obisnuite.

Aflati mai multe despre cele mai frecvent intalnite semne si simptome ale APLV

VERIFICARE SIMPTOME

PREGATITI-VA PENTRU CONSULTATIA MEDICALA

Medicul va examina bebelusul si va va intreba ce semne sau simptome ati observat, iar apoi va face teste suplimentare.

JURNAL DE SIMPTOME


COMPARAREA METODELOR DE TESTARE


NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului.  Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share