SEMNE SI SIMPTOME ALE APLV

Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV), cunoscuta si ca alergie la laptele de vaca (ALV), este o alergie alimentara frecvent intalnita (ca o alergie la produsele lactate). Majoritatea bebelusilor cu APLV prezinta probleme digestive (diaree, voma, constipatie sau reflux), probleme la nivelul pielii (urticarie sau eczeme), probleme la nivelul sistemului respirator (tuse persistenta si respiratie suieratoare) si alte simptome specifice alergiilor (oboseala, insomnii). Avand in vedere toate aceste simptome, diagonisticarea APLV reprezinta o provocare. Este cu atat mai dificil cu cat simptomele se aseamana cu comportamentul normal al bebelusului (de exemplu, regurgitare si plans) sau daca se suprapun cu alte probleme obisnuite (precum insomnii si curgerea nasului). Este foarte important sa stiti ca nu toate simptomele se vor manifesta imediat (in urmatoarele 2 ore) dupa hranire; cateva dintre simptome pot aparea dupa 2 zile sau chiar o saptamana. Suntem constienti ca simptomele pot fi descurajatoare, mai ales in timpul acestei perioade cand incepeti sa va cunoasteti bebelusul. APLV poate fi usor gestionata prin dieta adecvata. Asadar, diagnosticarea la timp este foarte importanta. Daca suspectati ca bebelusul dvs. este alergic la proteinele din laptele de vaca, programati-va la medicul dvs. pentru a obtine un diagnostic corect.


Dorim sa va oferim informatii pentru a fi pregatit(a) pentru consultatie si speram sa va oferim raspunsuri la intrebarile pe care le aveti referitoare la diagnosticarea si gestionarea APLV (in cazul in care se suspecteaza APLV sau a fost confirmat diagonisticul de APLV).


DACA BEBELUSUL DVS. PREZINTA ORICARE DINTRE ACESTE SIMPTOME ALE ALERGIEI LA LAPTELE DE VACA, PREZENTATI-VA IMEDIAT LA MEDIC.


Suntem constienti ca simptomele APLV pot fi descurajatoare, mai ales in timpul acestei perioade in care va acomodati cu bebelusul. Daca suspectati ca acesta este alergic la proteinele din laptele de vaca, faceti o programare la medic pentru a va confirma diagnosticul. Nu va ingrijorati: APLV poate fi usor gestionata prin dieta adecvata, conform indicatiilor medicului dvs.


Este important sa nu supuneti bebelusul la o dieta de eliminare a laptelui de vaca din alimentatie fara a cere sfatul unui medic in prealabil.

Informatiile din aceasta sectiune va vor ajuta sa intelegeti ce este APLV si care sunt cele mai frecvent intalnite semne si simptome pe care s-ar putea sa le observati la bebelusul dvs., precum si informatii referitoare la diagnosticarea si gestionarea acesteia.

OARE ESTE APLV?

Raspundeti la intrebarile din rubrica „Verificare simptome” pentru a-l ajuta pe medicul dvs. sa-si dea seama daca bebelusul dvs. are alergie la proteinele din laptele de vaca.
VERIFICARE SIMPTOME

CUM SA VA PREGATITI PENTRU CONSULTATIA MEDICALA

Medicul va examina bebelusul si va va intreba despre simptomele pe care le-ati observat. In cazul in care acesta suspecteaza ca ar fi vorba despre APLV, va efectua teste specifice pentru a stabili un diagnostic cert.

Aflati cum este diagnosticata APLV

JURNAL DE SIMPTOMESTIINTA DIN SPATELE APLV

APLV este o alergie alimentara provocata de sistemul imunitar al bebelusului care reactioneaza la proteinele din laptele de vaca. Sistemul imunitar al bebelusului percepe proteinele din laptele de vaca drept corp strain – cum procedeaza in cazul unui virus sau al unei bacterii (agent patogen) – si astfel incepe sa contraatace. Aceasta reactie se manifesta printr-o multitudine de simptome precum eruptii cutanate si/sau soc anafilactic (cunoscut si sub numele de anafilaxie). Printre reactiile care au loc imediat, respectiv in maxim 2 ore din momentul ingerarii, se numara varsaturi si simptome frecvent asociate cu reactiile alergice, ca de exemplu: respiratie suieratoare, eruptii cutanate (dermatita), urticarie si umflarea pleoapelor sau a buzelor. Alte simptome, ca de exemplu regurgitare, colici, diaree, constipatie, curgerea nasului, tuse sau piele uscata care se descuameaza si care provoaca mancarimi (eczeme) pot aparea peste cateva zile sau chiar dupa o saptamana. Simptomele APLV sunt descurajatoare, dar pot fi usor gestionate prin modificarea dietei bebelusului dvs. Medicul dvs. va va sfatui cum sa il hraniti si astfel veti putea vedea copilul dvs. crescand ca orice alt copil, chiar daca are APLV.


Logo1

DigestivPrevalence of digestive symptoms

Pana la 60% dintre bebelusii afectati prezinta simptome la nivel digestiv.

Logo2

Respirator

Prevalence of respiratory symptoms

Pana la 30% dintre bebelusii afectati prezinta simptome la nivel respirator.

icon-skin-realted

CutanatPrevalence of skin-related symptoms

Pana la 70% dintre bebelusii afectati prezinta simptome la nivelul pielii.

General
Planul inconsolabil este un simptom des intalnit, in timp ce socul anafilactic este foarte rar.

ALTE SIMPTOME ALE ALERGIEI LA PROTEINELE DIN LAPTELE DE VACA


NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului.  Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share