Reflux si regurgitare

Refluxul este revenirea laptelui din stomac in timpul sau la scurt timp dupa ce sugarul este hranit1 Regurgitarea are loc atunci cand laptele adus inapoi de reflux ajunge pana in gura si, eventual, este expulzat. Refluxul si regurgitarea sunt mai pasive si nu trebuie confundate cuvomitatul, care este expulzarea fortata a laptelui din stomac.1


Desi pot provoca ingrijorare parintilor, refluxul si regurgitarea sunt procese normale care au ca sursa potentiala imaturitatea fiziologica a sfincterului esofagian inferior. In general, pe masura ce tractul digestiv se dezvolta, aceasta problema se rezolva de la sine; totusi, inainte ca aceasta dezvoltare sa fie completa, evitati hranirea sugarului cu prea mult lapte dintr-o data; de asemenea, eructatia poate scadea frecventa incidentelor de reflux si regurgitare.1


Ce cauzeaza regurgitarea la sugari?

In cazuri rare, exista posibilitatea unei cauze care sta la baza refluxului sau regurgitatiilor excesive. Acestea includ boala de reflux gastro-esofagian, unde muschii valvei dintre stomac si esofag sunt slabiti si nu mai functioneaza corect sau tractul digestiv este blocat.


Refluxul si regurgitarea ca simptome ale alergiei la proteinele din laptele de vaca

APLV si refluxul sunt considerate a fi printre cele mai obisnuite afectiuni la sugari.3,4 Refluxul si regurgitarea sunt cunoscute a fi simptome obisnuite ale APLV.4,5,6 S-a demonstrat ca proteina din laptele de vaca este asociata cu si este responsabila pentru inducerea simptomelor de reflux la aproape 50% din sugarii cu varsta de sub 12 luni.3,4,5
Majoritatea sugarilor care sufera de APLV prezinta cel putin doua simptome care afecteaza cel putin doua sisteme de organe.7,8 Daca in afara de regurgitare , pacientul prezinta oricare alte semne sau simptome asociate cu APLV9 (a se vedea mai jos), puteti folosi instrumentul CoMiSS®10 pentru a puncta combinatia de simptome si pentru a evalua probabilitatea diagnosticului de APLV.


Semne si simptome specifice APLV9
  • Gastrointestinale/ digestive: Colici, varsaturi, reflux, regurgitare, anorexie, diaree, constipatie
  • La nivelul sistemului respirator: Tuse cronica, stranut, wheezing, rinoree
  • La nivel cutanat: Iritatie, dermatita atopica, urticarie, angioedem
  • In general: Falimentul cresterii, anafilaxie, insomnie, plans inconsolabil

Cum evaluati acest simptom folosind instrumentul de constientizare CoMiSS®

·         Cu cat cresc mai mult volumul si gravitatea regurgitarii, cu atat este mai mare punctajul

·         Punctati numai sugari cu varsta >2 saptamani si <6 luni

·        In afara de punctajul pentru regurgitare, este recomandata folosirea instrumentului CoMiSS® daca este prezent si oricare dintre semnele sau simptomele urmatoare: plans, diaree, constipatie, simptome cutanate (dermatita si urticarie) si simptome respiratorii.

INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.


ALTE SIMPTOME ALE APLV


Bibliografie

1.    NHS Choices. Reflux in babies information sheet.  http://www.nhs.uk/conditions/reflux-babies/Pages/Introduction.aspx (Accessed April 2016)

2.    Vandenplas Y. and De Greef E. Acta Paed. 2014;103(6)e243–50

3.    Iacono G., et al. J Al Clinical Immunol. 1996;97(3):822–7

4.    Cavatai F., et al. J Pediatr Gastorenterol Nutr. 2000;30:s36–44

5.    Salvatore S. and Vandenplas Y. Pediatrics. 2002;110:972–84

6.    Ravelli AM., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2001;32:59–64

7.    Lifschitz C. and Szajewska H. Eur J Pediatr. 2015;174:141–50

8.    HØst A. Pediatr Allergy Immunol. 1994;5:1–36

9.    Koletzko S., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9

10.  Vandenplas Y., et al. Acta Paed. 2015;104:334–39

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share