Rinoreea si stranutul

Rinoreea este drenajul excesului de fluid limpede sau de mucus gros produs de tesuturile nazale sau adiacente si de vasele de sange din nas.1 Stranutul este izbucnirea brusca si involuntara de aer care iese pe nas si gura din cauza iritatiei mucoasei nazale sau a gatului.2


Care sunt cauzele rinoreei si stranutului la sugar?

Atat rinoreea cat si stranutul la nou-nascuti si sugari pot fi cauzate de infectii precum raceala sau gripa sau de alergii, de exemplu alergia la polen sau la praf.2,3 Ambele sunt simptome ale rinitei, care la randul ei poate avea cauze atat alergice, cat si non-alergice.4,5

Rinoreea si stranutul ca simptome ale alergiei la proteinele din laptele de vaca.

Simptomele rinitei (inclusiv rinoreea si stranutul) pot fi cauzate si de alergia la proteinele din laptele de vaca. Pentru sugarii cu APLV, simptomele rinitei se vor manifesta la scurt timp dupa ingerarea laptelui de vaca.6

Majoritatea sugarilor care sufera de APLV au cel putin doua simptome care afecteaza cel putin doua sisteme de organe.7,8 Daca in afara de simptome respiratorii, precum curgerea nasului si stranutul, sugarul prezinta oricare alte semne sau simptome care pot fi asociate cu APLV9 (a se vedea mai jos), puteti folosi instrumentul de constientizare CoMiSS®10 pentru a puncta combinatia de simptome si pentru a evalua probabilitatea diagnosticului de APLV.


Semne si simptome specifice APLV9

  • Gastrointestinale/digestive: Colici, varsaturi, reflux, regurgitare, anorexie, diaree, constipatie
  • La nivelul sistemului respirator: Tuse cronica, wheezing
  • La nivel cutanat: Dermatita atopica, urticarie, angioedem
  • Generale: Falimentul cresterii, anafilaxie, insomnie, plans inconsolabil

Cum se poate puncta acest simptom cu instrumentul CoMiSS®

  • Combinatia de simptome respiratorii primeste un punctaj
  • Cu cat este mai mare punctajul, cu atat sunt mai grave simptomele
  • In plus fata de punctajul pentru simptomele respiratorii, daca sunt prezente oricare dintre urmatoarele semne sau simptome specifice APLV, atunci acestea trebuie punctate prin folosirea instrumentului CoMiSS®. Acestea includ diaree, constipatie, regurgitare si afectiuni la nivel cutanat (dermatita atopica si urticarie)
comiss-awareness-tool-is-available-in-print-and-online

INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.


ALTE SIMPTOME ALE APLV


Bibliografie

1.    Mayo Clinic: Runny nose definition. http://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/definition/SYM-20050640?p=1 (Accessed March 2016)

2.    Medline Plus: Sneezing https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003060.htm Accessed March 2016

3.    Mayo Clinic: Runny nose causes.http://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640(Accessed March 2016)

4.    Mayo Clinic: Non-allergic rhinitis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/symptoms-causes/dxc-20179169 (Accessed March 2016)

5.    Mayo Clinic: Allergic rhinitis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/basics/definition/con-20020827 (Accessed March 2016)

6.    Caffarelli C., et al. It J Pediatr. 2010;36:5

7.    Koletzko S., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9

8.    Lifschitz C. and Szajewska H. Eur J Pediatr. 2015;174:141–50

9.    Høst A. Pediatr Allergy Immunol. 1994;5:1–36

10.  Vandenplas Y., et al. Acta Paed. 2015;104:334–39


NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share