Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic


Personal medical si farmaceutic?


The following content is restricted for healthcare professionals only.
You will be redirected.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.

Falimentul cresterii

Sugar cu fata umflata

Falimentul cresterii la sugari sau intarzierea cresterii este un termen folosit pentru a descrie cresterea inadecvata sau castigarea anormal de lenta in greutate si inaltime a sugarului si reprezinta un semn al subnutritiei. Din moment ce exista numeroase procese biologice, psihosociale si ambientale care pot cauza malnutritia, falimentul cresterii nu ar trebui pus niciodata ca diagnostic in sine.1

 

Desi sugarii sanatosi au dimensiuni diferite, cresterea la sugari tinde totusi sa urmeze un tipar predictibil, iar ritmul de crestere in greutate si inaltime este cel mai mare in primele luni de viata.2 Inaltimea si greutatea sunt folosite ca indicatori pentru a evalua starea de sanatate, dezvoltarea si starea nutritionala a sugarului.3

 

Greutatea: In general greutatea sugarului de la nastere se dubleaza in primele sase luni de viata si acesta ia in greutate aproximativ 140 - 200 de grame pe saptamana. Greutatea sugarului ar trebui sa se tripleze pana la sfarsitul primului an de viata, avand in vedere ca acesta ia in greutate aproximativ 85 - 140 de grame pe saptamana.4

 

Inaltime/ lungime: Sugarul va creste in inaltime cu 50% de la nastere pana la 12 luni. De la nastere pana la varsta de sase luni, sugarul poate creste de la 1,5 la 2,5 centimetri pe luna. De la varsta de sase luni pana la 12 luni, sugarul poate creste cu aproximativ un centimentru pe luna.4


Ce cauzeaza falimentul cresterii la sugari?

Cauzele falimentului cresterii si ale intarzierii cresterii la sugari pot fi de natura neorganica, dar si organica, insa in majoritatea cazurilor exista un cumul de factori. Cauzele neorganice sunt reprezentate de saracie si de programul de hranire neconstant. Cauzele organice pot fi alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) si afectiuni metabolice, care au ca rezultat o absorbtie calorica neadecvata pentru sugar, precum si afectiunile cardiace congenitale si infectiile, care determina un consum excesiv caloric.1,5


Falimentul cresterii ca simptom al alergiei la proteinele din laptele de vaca

Atunci cand sugarii alaptati sufera de APLV severa, falimentul cresterii a fost raportat ca simptom care poate avea consecinte nefavorabile pentru sugarul aflat in perioada de crestere. Falimentul cresterii este unul dintre simptomele generale ale APLV si poate fi rezultatul acumularii mai multor factori.6,7


Semne si simptome specifice APLV

Majoritatea sugarilor cu APLV manifesta cel putin doua simptome care afecteaza minimum doua sisteme de organe.8,9

 

Cunoasterea celor mai frecvent intalnite simptome ale APLV contribuie la diagnosticarea timpurie a APLV in randul sugarilor.


Instrumentul de constientizare CoMiSS®

 

Instrumentul de consteintizare (CoMiSS)® pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca10 este simplu, rapid si usor de folosit. Instrumentul a fost creat pentru a va ajuta sa depistati mai usor semnele si simptomele care ar putea indica alergia la laptele de vaca in randul sugarilor si copiilor de varsta mica.


Instrumentul de constientizare CoMiSS<sup>®</sup> este disponibil in format tiparit si online
Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS® pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.


alte simptome ale APLV


Bibliografie

1.    Cole SZ. and Lanham JS. Am Fam Physician. 2011:1;83(7):8829–34

2.    Pediatric nutrition in practice. World Review of Nutrition and Dietetics 2015; Vol. 113, pp 1–5

3.    Canadian Paediatric Society. Paediatr Child Health Mar 2004;Vol 9 No 3

4.    Infant and toddler health. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-growth/faq-20058037 Oct 2014. Accessed February 2016

5.    Krugman SC. and Dubowitz H. Am Fam Physician 2003;68:879:884

6.    Koletzko S., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9

7.    Vandenplas Y., et al. Arch Dis Child 2007;92:902–8

8.    Lifschitz C. and Szajewska H. Eur J Pediatr. 2015;174:141–50

9.    Høst A. Pediatr Allergy Immunol. 1994;5:1–36

NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.