SUSPECTATI CA BEBELUSUL DVS. ESTE ALERGIC LA PROTEINELE DIN LAPTELE DE VACA?

Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV), cunoscuta si ca alergie la laptele de vaca (ALV), este una dintre cele mai frecvent intalnite alergii alimentare in randul sugarilor si copiilor mici. Simptomele pot fi descurajatoare, insa APLV poate fi usor de gestionat cu ajutorul unei diete adecvate. In acest caz, diagnosticarea la timp este foarte importanta. Vestea buna este ca alergia la laptele de vaca dispare in majoritatea cazurilor pana la varsta de 3 ani.

Prin intermediul acestui site dorim sa va oferim informatii care sa va ajute sa va raspundeti la intrebarile pe care le puteti avea in cadrul procesului de diagnosticare si gestionare a APLV.

CE ESTE APLV?

APLV este o alergie alimentara care se manifesta atunci cand sistemul imunitar al bebelusului reactioneaza anormal la proteinele din laptele de vaca. In cazuri exceptionale, chiar si bebelusii care sunt alaptati pot suferi de APLV din cauza proteinelor din laptele de vaca care sunt transferate sugarului prin laptele matern.
DESPRE APLV

RECUNOASTETI SEMNELE SI SIMPTOMELE APLV LA BEBELUSUL DVS.

APLV este o alergie alimentara, iar simptomele pot afecta atat sistemul digestiv (diaree sau voma), cat si sistemul respirator (curgerea nasului si tuse) sau pielea (piele uscata care se descuameaza).


Aflati mai multe despre semnele si simptomele APLV

VERIFICARE SIMPTOME

CUM SA DIAGNOSTICATI APLV

Medicul este cel care poate stabili daca bebelusul dvs. are APLV. Acesta il va examina si va va intreba despre simptomele pe care le-ati observat. In cazul in care medicul suspecteaza APLV, va efectua teste specifice pentru a oferi diagnosticul exact.Aflati cum este diagnosticata APLV


JURNAL DE SIMPTOME

CUM POATE AFECTA APLV DIETA BEBELUSULUI DVS.?

Simptomele alergiei la laptele de vaca pot fi gestionate usor dupa diagnosticare. Daca beneficiati de sprijin adecvat, hranirea bebelusului dvs. va fi la fel de usoara si placuta ca si pentru ceilalti parinti. Medicul dvs. va va sfatui cum sa ameliorati simptomele bebelusului dvs. si cum sa eliminati proteinele din laptele de vaca din dieta sa. Acest aspect nu trebuie sa afecteze alaptarea. In cazurile rare in care bebelusul sufera de APLV din cauza proteinelor din laptele de vaca transferate prin laptele matern, medicul va va spune cum sa excludeti proteinele din laptele de vaca din dieta dvs. (de exemplu, alimente solide si creme pe baza de lapte, iaurturi si branzeturi).Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari in primele luni de viata si se recomanda alaptarea pe o perioada cat mai indelungata. De asemenea, reprezinta si varianta preferata de hranire a unui bebelus care sufera de APLV.


Alimentatia complementara sau suplimentele alimentare care contin proteine din lapte de vaca (sau orice alte proteine animale nemodificate) trebuie evitate. Medicul dvs. va va ajuta sa gasiti alternative adecvate.Intervalul de timp in care va trebui sa gestionati dieta bebelusului dvs. depinde de varsta acestuia si de gravitatea reactiei sistemului imunitar la proteinele din laptele de vaca. Majoritatea bebelusilor vor incepe sa tolereze proteinele din laptele de vaca pana la varsta de 3 ani.


NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului.  Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share