HRANIREA BEBELUSULUI SI GESTIONAREA APLV

Suntem constienti ca simptomele alergiei la proteinele din laptele de vaca (APLV), cunoscuta si ca alergie la laptele de vaca (ALV), pot fi descurajatoare, mai ales in timpul acestei perioade cand va acomodati cu bebelusul. Vestea buna este ca APLV poate fi usor gestionata prin modificarea dietei bebelusului dvs., respectiv prin eliminarea proteinelor din laptele de vaca. Veti observa rapid ameliorarea simptomelor in 2-4 saptamani.

Este important sa nu supuneti bebelusul la o dieta de eliminare a laptelui de vaca din alimentatie fara a cere sfatul unui medic in prealabil.

Alaptatul este cea mai buna metoda de hranire pentru bebelus si pentru dvs. Alaptatul trebuie continuat chiar daca bebelusul a fost diagnosticat cu APLV. In functie de severitatea simptomelor sau de manifestarea altor alergii alimentare, medicul va va prescrie cea mai buna dieta pentru gestionarea APLV.

Importanta si beneficiile alaptarii
Care este cea mai buna sursa nutritiva pentru bebelusul dvs.?

ALAPTATI IN CONTINUARE BEBELUSUL CARE A FOST DIAGNOSTICAT CU APLV

Diagnosticarea cu APLV nu trebuie sa afecteze rutina alaptarii. De fapt, alaptarea reprezinta cea mai buna metoda de hranire pentru bebelus si pentru dvs. Laptele matern contine toti nutrientii de care bebelusul dvs. are nevoie in primele 6 luni de viata si continua sa fie benefic pentru o perioada lunga de timp. Aditional nutrientilor, laptele matern transfera bebelusului si protectia sistemului imunitar (cu alte cuvinte, este imunoprotector). In cazuri rare in care sistemul imunitar al bebelusului reactioneaza la proteinele din laptele de vaca transmise prin laptele matern, medicul va va recomanda sa incepeti o dieta de eliminare din dieta dvs. a tuturor produselor care contin proteine din lapte de vaca (va rugam sa aveti in vedere ca nu este suficient sa adoptati o dieta fara produse lactate, absolut toate sursele care contin proteine din lapte de vaca trebuie eliminate).

Incepeti devreme: Cu cat incepeti mai devreme alaptatul, cu atat mai bine. Medicii sfatuiesc inceperea alaptatului in prima ora dupa nastere pentru ca bebelusul sa beneficieze de primul lapte (colostru) si de factorii protectori pe care acesta ii contine.

Beneficiu emotional: Alaptatul reprezinta o buna metoda prin care se poate crea o legatura afectiva puternica intre dvs. si bebelus.

Beneficiu pe termen lung asupra sanatatii: Alaptatul va contribui la dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului dvs. si la protejarea sanatatii acestuia pe termen lung.

Ofera protectie dvs. si bebelusului dvs.: Studiile au demonstrat ca alaptatul scade riscul bebelusilor de a suferi de infectii, boli la nivelul tractului digestiv, diabet, obezitate si chiar leucemie mai tarziu in viata. Alaptarea este benefica si pentru dvs.! Mamele care au continuat alaptarea sunt mai putin predispuse la diabet si cancer la san sau cancer ovarian.

Logo1

Cu Cat Incepeti Mai Devreme, Cu Atat Mai Bine

  • Incepeti alaptarea in prima ora dupa nastere pentru ca bebelusul sa beneficieze de primul lapte (colostru) si nutrientii pe care acesta ii contine.
  • In primele 6 luni este recomandata alaptarea exclusiva.
logo2

Rol De Protectie Pentru Dvs. Si Pentru Bebelus

  • Laptele matern contine toti nutrientii de care bebelusul are nevoie pentru crestere si dezvoltare si scade riscul aparitiei unor boli pe parcursul vietii
  • Mamele care au alaptat sunt mai putin predispuse sa dezvolte boli precum: diabet, cancer la san sau cancer ovarian.
logo3

Beneficii Emotionale

  • Alaptarea reprezinta o buna metoda prin care se poate crea o legatura afectiva puternica intre dvs. si bebelusul dvs..

CARE ESTE CEA MAI BUNA SURSA NUTRITIVA PENTRU BEBELUSUL DVS.?

Singura modalitate prin care simptomele bebelusului dvs. se pot ameliora este sa eliminati proteinele din laptele de vaca din dieta acestuia.

 

Este important sa nu supuneti bebelusul la o dieta de eliminare a laptelui de vaca din alimentatie fara a cere sfatul unui medic in prealabil.

 

Atunci cand alaptarea exclusiva nu este posibila sau cand alaptarea este completata de o formula pentru sugari, medicul va va ajuta sa alegeti cea mai buna formula care nu contine proteine din lapte de vaca. Aceste formule au fost special create pentru bebelusi cu APLV si contin toti nutrientii necesari pentru a asigura cresterea si dezvoltarea optima.

 

Aceste formule speciale pot avea la baza:

  • lapte de vaca tratat intr-un mod specific pentru ca proteinele, de exemplu zerul, sa nu mai fie recunoscute de sistemul imunitar al bebelusului, iar astfel sa nu mai provoace reactie alergica;
  • aminoacizi.

 

Tabelul de mai jos descrie diferentele dintre cele doua tipuri de formule.

 

eHF

AAF

Ce reprezinta?

eHF inseamna „formula extensiv hidrolizata”. Proteinele din laptele de vaca ce produc reactii alergice bebelusului au fost extensiv fractionate (hidrolizate).

AAF provine de la „formula pe baza de aminoacizi”. Aceasta formula nu contine deloc proteine din lapte de vaca.

Ce contine?

Proteinele din laptele de vaca au fost fractionate in parti mai mici, iar astfel nu mai pot fi recunoscute de sistemul imunitar al bebelusului dvs. Formula contine si alti nutrienti pentru a sprijini procesul de crestere si dezvoltare al bebelusului.

Formula contine aminoacizi, care reprezinta componentele individuale din care sunt alcatuite proteinele, si nu contine proteine din lapte de vaca intact sau partial hidrolizate.

Formula contine, de asemenea, alti nutrienti pentru a sustine cresterea si dezvoltarea copilului dvs.


Cui se adreseaza?

 

Acesta este tratamentul de prima intentie pentru bebelusii diagnosticati cu APLV.

Aceasta formula este recomandata pentru bebelusii care prezinta cazuri severe de APLV, alergii alimentare multiple si bebelusilor ale caror simptome nu se imbunatatesc dupa folosirea unei formule extensiv hidrolizate.

Cand si cum sa incepeti introducerea alimentelor solide


Laptele matern (sau formula pentru sugari) nu mai poate furniza toti nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare dupa varsta de 6 luni. Asadar, este necesara introducerea de alimente complementare. In tot acest timp, laptele matern (sau formula pentru sugari) trebuie sa fie in continuare principala sursa nutritiva a bebelusului.


Daca incepeti introducerea alimentelor complementare prea devreme, cresteti riscul bebelusului de a se imbolnavi pentru ca reflexul care contribuie la miscarea alimentelor solide in gura si la inghitirea acestora se dezvolta doar in jurul varstei de 4-7 luni. Totodata, daca incepeti introducerea alimentelor prea tarziu, bebelusul nu va primi tot aportul nutritional de care are nevoie si astfel cresteti riscul acestuia de a suferi deficite de vitamine si minerale, precum si intarzierea cresterii. Introducerea alimentelor complementare nu asigura doar elemente nutritive, ci contribuie si la stimularea senzoriala a bebelusului si la imbunatatirea abilitatilor motorii.NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestora. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului.  Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share