Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic


Personal medical si farmaceutic?


The following content is restricted for healthcare professionals only.
You will be redirected.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.

Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) se manifesta prin semne si simptome variate, adesea nespecifice, ceea ce poate rezulta in diagnosticare gresita sau intarziata. Dar exista ghiduri si instrumente pentru a contribui la diagnosticarea timpurie a APLV.Instrumentul de constientizare CoMiSS®

Experti in domeniul sanatatii au creat instrumentul de constientizare (CoMiSS®)1pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca, un instrument rapid si usor de folosit care ajuta personalul medical sa recunoasca si sa asocieze semnele si simptomele nespecifice care pot indica APLV, cat mai din timp posibil.


Aflati mai multe despre CoMiSS®
Medic ce completeaza un formular CoMiSS®

Tutorial video CoMiSS®

Descoperiti cat de usor este sa folositi CoMiSS® pentru a evalua si interpreta gravitatea semnelor si simptomelor care ar putea indica APLV - de exemplu, plansul, regurgitarea, diareea sau constipatia, simptome cutanate si respiratorii.Vizionati tutorialul video CoMiSS®
Instrumentul de constientizare CoMiSS® este disponibil in format tiparit si online

Instrumentul de constientizare CoMiSS®

 

Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul de constientizare CoMiSS® pentru a recunoaste si pentru a evalua simptomele APLV.


Incepeti testul
Diagnosticarea APLV

Pasii necesari pentru diagnosticare

Scopul este acela de a scurta procesul de diagnosticare si de a scadea suferinta sugarului. Atingerea obiectivului presupune mai multi pasi: evaluarea simptomelor sugarului si cunoasterea istoricului familiei; realizarea de teste pentru diagnosticare; confirmarea diagnosticului prin intermediul dietei de eliminare si al provocarii alimentare.

Simptome si istoric familial

Metode de diagnosticare

Confirmarea diagnosticului

Pasul 1
Simptome si istoric familial

Primul pas este evaluarea semnelor si simptomelor care ar putea indica APLV. De asemenea, este foarte important sa aflati istoricul familiei - riscul aparitiei alergiilor este mai mare la copiii proveniti din familii in care unul sau mai multi membrii sufera de alergii.

Semne si simptome Instrumentul de constientizare CoMiSS®
Pasul 2
Procesul de diagnosticare

Metode de diagnosticare disponibile

Exista putine proceduri pentru depistarea APLV; cu toate acestea, niciunul dintre aceste teste (cu exceptia dietei de eliminare, urmata de provocarea alimentara), nu poate oferi un diagnostic concludent. Dieta de eliminare urmata de provocarea alimentara este recomandata si descrisa de ghiduri ca fiind standardul de diagnosticare.2,3

Tabel care indica testele pentru diagnosticarea APLV
Pasul 3
Confirmarea diagnosticului
Infografic pentru dieta de eliminare si provocarea alimentara

Dieta de eliminare si provocarea alimentara

Dieta de eliminare consta in inlaturarea proteinei din laptele de vaca (PLV) din dieta sugarului (care presupune inlaturarea PLV si din dieta mamei in cazul in care sugarul este alaptat).

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa eliminarea PLV din dieta, atunci este putin probabil ca sugarul sa sufere de APLV. La polul opus, daca simptomele se amelioreaza, se va initia testul de provocare orala prin reintroducerea PLV sub supraveghere medicala pentru a confirma diagnosticul de APLV.4,5

Se va impune urmarea unei diete terapeutice de eliminare a PLV, dupa ce APLV a fost confirmata.

Ghid de diagnosticare si gestionare

Mai multe informatii despre diagnosticarea si gestionarea APLV pot fi obtinute din ghidurile Societatii Europene de gastroenterologie, hepatologie si nutritie pediatrica (ESPGHAN si din ghidurile Academiei europene de alergie si imunologie clinica (EAACI).2,4

Cititi ghidurile ESPGHAN
Cititi ghidurile EAACI

Sfatul expertului: Diagnosticarea APLV

Urmariti expertii din domeniu care impartasesc experientele avute in diagnosticarea APLV, inclusiv investigarea APLV cu ajutorul instrumentului de constientizare CoMiSS®, al testelor de alergie disponibile si confirmarea diagnosticului prin intermediul dietei de eliminare si al provocarii orale.

BIBLIOGRAFIE

  1. Vandenplas Y, et al. A workshop report on the development of the Cow’s Milk-related Symptom Score awareness tool for young children. Acta Paediatr. 2015;104(4):334–9.
  2. Koletzko S, et al. Diagnostic approach and management of cow’s-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee practical guidelines. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9.
  3. Luyt D, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of cow’s milk allergy. Clin Exp Allergy. 2014;44(5):642–72.
  4. Muraro A, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2014;69:1008–25.
  5. Vandenplas Y, et al. Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants. Arch Dis Child. 2007;92:902–8.
NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.