Alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) se manifesta prin semne si simptome variate, adesea nespecifice, ceea ce poate rezulta in diagnosticare gresita sau intarziata. Dar exista ghiduri si instrumente pentru a contribui la diagnosticarea timpurie a APLV.


INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Experti in domeniul sanatatii au creat instrumentul de constientizare (CoMiSS®)1pentru depistarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca, un instrument rapid si usor de folosit care ajuta personalul medical sa recunoasca si sa asocieze semnele si simptomele nespecifice care pot indica APLV, cat mai din timp posibil.


Aflati mai multe despre CoMiSS®

TUTORIAL VIDEO COMISS®

Descoperiti cat de usor este sa folositi CoMiSS® pentru a evalua si interpreta gravitatea semnelor si simptomelor care ar putea indica APLV - de exemplu, plansul, regurgitarea, diareea sau constipatia, simptome cutanate si respiratorii.


Vizionati tutorialul video CoMiSS®

INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul de constientizare CoMiSS® pentru a recunoaste si pentru a evalua simptomele APLV.



INCEPETI TESTUL
curve
Diagnosticarea APLV

PASII NECESARI PENTRU DIAGNOSTICARE

Scopul este acela de a scurta procesul de diagnosticare si de a scadea suferinta sugarului. Atingerea obiectivului presupune mai multi pasi: evaluarea simptomelor sugarului si cunoasterea istoricului familiei; realizarea de teste pentru diagnosticare; confirmarea diagnosticului prin intermediul dietei de eliminare si al provocarii alimentare.

SIMPTOME SI ISTORIC FAMILIAL

METODE DE DIAGNOSTICARE

CONFIRMAREA DIAGNOSTICULUI

SFATUL EXPERTULUI: DIAGNOSTICAREA APLV

Urmariti expertii din domeniu care impartasesc experientele avute in diagnosticarea APLV, inclusiv investigarea APLV cu ajutorul instrumentului de constientizare CoMiSS®, al testelor de alergie disponibile si confirmarea diagnosticului prin intermediul dietei de eliminare si al provocarii orale.


BIBLIOGRAFIE

  1. Vandenplas Y, et al. A workshop report on the development of the Cow’s Milk-related Symptom Score awareness tool for young children. Acta Paediatr. 2015;104(4):334–9.
  2. Koletzko S, et al. Diagnostic approach and management of cow’s-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee practical guidelines. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9.
  3. Luyt D, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of cow’s milk allergy. Clin Exp Allergy. 2014;44(5):642–72.
  4. Muraro A, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2014;69:1008–25.
  5. Vandenplas Y, et al. Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants. Arch Dis Child. 2007;92:902–8.
NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share