MALNUTRITIE / FALIMENTUL CRESTERII

Copiii sunt diagnosticati cu falimentul cresterii sau cu crestere intarziata atunci cand greutatea lor corporala se afla sub cea normala pentru varsta si sexul lor.1,2 

In timpul primelor luni de viata, sugarii au un ritm alert de crestere, insa in anumite cazuri, sugarii nu pot tine pasul cu standardele normale de crestere. Majoritatea copiilor vor recupera perioada in care au stagnat si vor reusi sa ajunga la nivelul normal de crestere. Cei care nu o vor face vor fi diagnosticati cu falimentul cresterii sau crestere intarziata.³ Desi termenul „falimentul cresterii” poate parea descurajator, aceasta afectiune este destul de comuna si reprezinta intre 1 si 5% din internarile facute in spitalele de pediatrie, in cazul copiilor cu varsta sub 2 ani.4

In timpul copilariei, falimentul cresterii este cauzat de malabsorbtie, malnutritie sau subnutritie. Aceasta se poate datora mai multor boli sau afectiuni, de exemplu anomalii cromozomiale, probleme neurologice, infectii sau cazuri de maldigestie, precum si factorilor de mediu, de exemplu obiceiuri alimentare deficitare sau probleme domestice.1-5

Gestionarea aportului insuficient de nutrienti este un proces la fel de important ca tratarea problemei care sta la baza afectiunii. Aportul optim de nutrienti, cat mai precoce posibil, poate contribui la dezvoltarea fizica si psihica mai buna. In toate cazurile de faliment al cresterii se recomanda o dieta bogata in calorii, pentru a permite copiilor sa ia in greutate si sa creasca normal. In cazul sugarilor, acest lucru se poate obtine foarte usor daca mama il alapteaza mai des; in cazul sugarilor care nu sunt alaptati sau copiilor de varste mai mari se recomanda folosirea unor diete speciale.2,6

La Nestlé Health Science, suntem implicati activ in cercetarea si dezvoltarea unor terapii nutritionale personalizate pentru copiii care sufera de falimentul cresterii, pentru a le acoperi nevoile nutritionale necesare cresterii si dezvoltarii normale.

1. http://www.hopkinschildrens.org/Failure-to-Thrive.aspx. Accessed December 2014.
2. http://www.aafp.org/afp/2003/0901/p879.html. Accessed December 2014.
3. http://kidshealth.org/parent/medical/endocrine/failure_thrive.html#. Accessed December 2014.
4. http://ije.oxfordjournals.org/content/33/4/847.full. Accessed December 2014.
5. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000991.htm. Accessed December 2014.
6. http://www.babycentre.co.uk/a1621/failure-to-thrive. Accessed December 2014.

Afla mai multe
Inchide
In primii doi ani de viata, aproximativ un sfert din copiii care au o crestere normala vor prezenta stagnari ale cresterii in greutate si in inaltime, cu mai mult de 25 de precentile (pe curba de crestere standard), iar apoi vor urma cursul normal. Acest lucru nu inseamna ca sufera de falimentul cresterii.
1.      http://www.aafp.org/afp/2003/0901/p879.html. Accessed December 2014.
Cresteti numarul de calorii¹

Cresteti numarul de calorii¹

Sugarii si copiii cu falimentul cresterii vor avea nevoie de un aport caloric cu 150% mai mare decat doza zilnica recomandata pentru a ajunge la greutatea dorita (nu cea actuala). Acest lucru se poate rezolva in cazul sugarilor prin adaugarea de cereale din orez in mancarurile tip piure. In cazul copiilor mai mari se recomanda adaugarea de lipide precum branza sau unt, unt de arahide in mancarurile pe care i le oferiti.
1.     http://www.aafp.org/afp/2003/0901/p879.html. Accessed December 2014.
Tineti un jurnal<sup>1</sup>

tineti un jurnal1

Sugarii necesita aproape de trei ori mai multa energie decat un adult (in calorii per kilogram corp), iar acesta este motivul pentru care se pot abate usor de la procesul normal de crestere. Veti putea cuantifica mai bine aportul caloric daca tineti un jurnal cu tipul si cantitatea de mancare pe care copilul o mananca pe parcursul a trei zile.
1.     http://www.aafp.org/afp/2003/0901/p879.html. Accessed December 2014.
Limitati consumul de sucuri<sup>1,2</sup>

Limitati consumul de sucuri1,2

In cazul sugarilor sau al copiilor mici cu falimentul cresterii, este indicat sa se consume o cantitate limitata de sucuri, cuprinsa intre 170-340 ml. Sucurile diminueaza apetitul copilului si scad aportul caloric ingerat de acesta, contribuind astfel la cresterea necorespunzatoare.
1.      http://www.aafp.org/afp/2003/0901/p879.html. Accessed December 2014.
2.      http://www.mayoclinic.org/healthy-living/childrens-hhttp://www.mayoclinic.org/healthy-living/childrens-health/expert-answers/fruit-juice/faq-20058024ealth/expert-answers/fruit-juice/faq-20058024 Accessed December 2014.

Share