Interventii CHIRURGICALE
Cand va pregatiti pentru operatie, este foarte important sa stiti ca aportul necesar de nutrienti poate reduce impactul interventiei asupra organismului si poate accelera procesul de vindecare.

Se estimeaza ca in fiecare an la nivel global au loc mai mult de 230 de milioane de interventii chirurgicale majore.¹ In plus, traumele asociate operatiilor sunt minime datorita tehnicilor moderne. Cu toate acestea, corpul pacientului trebuie sa se refaca: acesta apeleaza la resurse existente pentru a initia procesul de vindecare, prin diferite reactii. Nutritia poate accelera procesul de vindecare in numeroase moduri, prin oferirea de proteine si energie necesare organismului.2

Nutritia adecvata inainte de operatie poate contribui la obtinerea unui rezultat mai bun. Studii clinice au demonstrat ca o dieta suplimentata cu nutrienti speciali poate imbunatati reactiile corpului si poate reduce numarul complicatiilor postoperatorii si in cazul pacientilor considerati bine hraniti.³ In functie de interventia chirurgicala, medicii vor decide daca pacientii trebuie sa ia o solutie nutritionala speciala pentru a le intari sistemul imunitar. Astfel de solutii contribuie, de asemenea, la scurtarea periodei de internare.⁴

Nutritia are un rol important si dupa operatie, pentru a permite pacientilor sa-si reia rutina de zi cu zi cat mai repede posibil. Este important sa asigurati organismului aportul necesar de nutrienti, pentru a grabi procesul de vindecare, indiferent daca pacientii pot manca singuri sau daca trebuie hraniti prin sonda. ⁴ La Nestlé Health Science, suntem perfect constienti de impactul terapiilor nutritionale asupra organismului. Acesta este motivul pentru care am creat formule speciale pentru departamentul de chirurgie.


1.       Weiser TG, Regenbogen SE, Thompson KD. An estimation of the global volume of surgery: a modelling strategy based on available data. Lancet. 2008;372(9633):139-44.
2.       Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.
3.       Windsor A, Braga M, Martindale R. Fit for surgery: an expert panel review on optimizing patients prior to surgery, with a particular focus on nutrition. Surgeon. 2004;2(6):315-9.
4.      Martindale RG, McClave SA, Taylor B, Lawson CM. Perioperative nutrition: what is the current landscape? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):5S-20S.

Afla mai multe
Inchide

80% dintre medici confirma ca aportul necesar de nutrienti reduce numarul complicatiilor postoperatorii.1,2

1.       Lawson CM, Daley BJ, Sams VG. Factors That Impact Patient Outcome: Nutrition Assessment. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):30S-8S.
2.       Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.
Mancati sanatos si mentineti-va greutatea sub control

Mancati sanatos si mentineti-va greutatea sub control

Pacientii obezi sunt mai predispusi la complicatii postoperatorii. Cu toate ca pierderea in greutate ar putea contribui la accelerarea procesului de vindecare, pacientii nu trebuie sa inceapa un regim alimentar daca interventia chirurgicala va avea loc in maximum o luna. Acestia ar trebui sa urmeze un regim alimentar sanatos si sa consume alimente care vor grabi procesul de vindecare (sa ceara mereu sfatul unui specialist inainte de a planifica o noua dieta).¹
1.       http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-surgery-prep-10 Accessed December 2014.
Externare rapida: reaprovizionati frigiderul si dulapurile cu mancare

Externare rapida: reaprovizionati frigiderul si dulapurile cu mancare

Poate fi destul de dificil sa mergeti la cumparaturi imediat dupa o interventie chirurgicala. Pacientii ar trebui sa-si asigure necesarul de alimente sanatoase si bauturi inainte de operatie (puteti consulta un medic pentru a va oferi sugestii si a va recomanda, acolo unde este cazul, suplimentele necesare). Cereti ajutorul prietenilor si rudelor daca nu aveti timp sa va ocupati de toate acestea.¹
1.       http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-surgery-prep-10 Accessed December 2014.
Abtineti-va complet de la mancare inainte de operatie

Abtineti-va complet de la mancare inainte de operatie

Pacientii sunt sfatuiti sa se abtina complet de la mancare inainte de operatie, pentru ca anestezia poate cauza varsaturi in timpul interventiei chirurgicale sau dupa. Medicii va vor spune cu cat timp inainte sa nu mai mancati sau sa beti. Aceste instructiuni trebuie urmate cu strictete, pentru a preveni inecarea sau aparitia complicatiilor, precum pneumonia (in cazul in care alimentele trec in caile aeriene). ¹
1.      http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-surgery-prep-10 Accessed December 2014.

Share