Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic


Personal medical si farmaceutic?


Aceasta sectiune este restrictionata exclusiv personalului medical si farmaceutic.
Vei fi redirectionat
Aceasta sectiune este restrictionata exclusiv personalului medical si farmaceutic.
Vei fi redirectionat.
Scadere in greutate si malnutritie

Malnutritia apare cel mai des la persoanele in varsta

Malnutritia
Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, organismul incepe sa-si piarda din functionalitati si sa actioneze mai incet in moduri care pot fi greu de controlat. Cu toate acestea, puteti controla aportului necesar de nutrienti pe masura ce inaintati in varsta. Oamenii ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a indeplini cerintele nutritionale ale organismului atunci cand inainteaza in varsta.

Malnutritia reprezinta un deficit permanent sau malabsorbtia unuia sau mai multor nutrienti importanti, care sunt in mod normal asimilati printr-o dieta adecvata. In timp ce unele aspecte ale imbatranirii sunt greu de controlat, asigurarea aportului necesar de nutrienti este o problema care se poate rezolva usor. Persoanele in varsta au nevoie de o nutritie adecvata.

Exista numerosi factori care pot determina aparitia malnutritiei la oamenii in varsta. Printre acestia se numara factori medicali, precum scaderea poftei de mancare, probleme orale sau dentare, diminuarea mirosului si a gustului sau alte afectiuni medicale care pot determina o persoana sa manance mai putin. Stilul de viata poate juca de asemenea un rol important, in special in cazul persoanelor in varsta care locuiesc singure si, prin urmare, mananca mai putin, sau atunci cand nu isi permit acoperirea costurilor alimentelor. In afara de aceste cauze directe, varstnicii sunt afectati si de boli acute si cronice, multe dintre acestea necesitand spitalizare. Acest lucru poate impiedica obtinerea aportului necesar de nutrienti.

Malnutritia este frecvent intalnita. Intr-un studiu la care au participat peste 4.500 de persoane varstnice, din diferite tari, aproape jumatate dintre acestea prezentau riscuri de malnutritie, iar aproximativ un sfert au fost diagnosticate cu malnutritie1. Riscul de malnutritie reprezinta o problema serioasa, care favorizeaza aparitia infectiilor, incetineste procesul de vindecare dupa o boala sau ranire si creste rata mortalitatii.*

Prin urmare, este important ca oamenii sa se straduiasca sa obtina aportul necesar de nutrienti pe masura ce inainteaza in varsta. Exercitiile fizice si viata sociala activa reprezinta caracteristici ale unui stil de viata care pot creste pofta de mancare. Consumul de alimente nutritive si accesibile, plus schimbarile treptate in dieta zilnica reprezinta masuri aditionale care pot fi luate impotriva aparitiei malnutritiei la varstnici si masuri pentru imbunatatirea aportului de nutrienti al acestora2. La Nestlé Health Science, tratam cu seriozitate problema malnutritiei determinate de inaintarea in varsta si suntem activ implicati in gasirea si oferirea de terapii nutritionale pentru diferite categorii de pacienti.

1. Kaiser MJ, Bauer JM, Rämsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T et al. Frequency of malnutrition in older adults: a multinational perspective using the mini nutritional assessment. J Am Geriatr Soc. 2010 Sep;58(9):1734-8.
2. Hickson M. Malnutrition and ageing. Postgrad Med J. Jan 2006; 82(963): 2–8.
* Simptomele enuntate nu sunt exhaustive; simptomele fiecarui pacient pot varia.