Sindromul de intestin iritabil

Pacientii care sufera in mod regulat de constipatie sau diaree pot avea sindrom de intestin iritabil (SII), o boala gastrointestinala frecvent intalnita.

Intre 10 si 15% dintre adultii din intreaga lume sufera de SII si doar jumatate dintre acestia au fost diagnosticati. Cel mai des intalnite simptome sunt diareea, constipatia, balonarea, durerile abdominale si alte tulburari ale motilitatii intestinului si ale tractului gastrointestinal.*

Desi cauzele exacte ale acestei boli nu au fost intelese, dieta, stresul si bacteriile din intestin pot declansa simptomatologia SII. Chiar si factorii interni, precum modul de comunicare dintre creier si intestine, predispozitia genetica si nivelul anumitor hormoni si al altor substante pot influenta aceasta boala. Stilul de viata si obiceiurile alimentare pot afecta starea pacientilor, pentru ca SII este influentat atat de factori interni, cat si externi.

Astfel, anumite alimente sau diete pot inrautati SII, in timp ce alte alimente specifice pot imbunatati starea pacientilor. Cu toate acestea, disconfortul poate fi redus prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomatologia SII, prin tinerea evidentei alimentelor ingerate si prin consumarea de alimente nutritive, precum fibrele, disconfortul poate fi redus. Medicamentele pot fi de asemenea utile, iar cercetari recente asupra beneficiilor probioticelor indica faptul ca acestea ar putea ajuta si persoanele care sufera de SII. Sanatatea digestiva este unul din principalele domenii asupra caruia Nestlé Health Science se concentreaza si ne luam angajamentul sa gasim si sa oferim terapii nutritionale pentru pacientii care au probleme digestive, precum SII.1

1. http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ibs/. Accessed December 2014. * Simptomele enuntate nu sunt exhaustive; simptomele fiecarui pacient pot varia.

Afla mai multe
Inchide
Sindromul de intestin iritabil este o afectiune gastrointestinala de natura functionala
Cu toate ca boala creeaza disconfort, nu produce leziuni de lunga durata si pot fi luate masuri pentru ameliorarea simptomelor.
Diagnosticarea este importanta

Diagnosticarea este importanta

Simptome ocazionale, precum cele produse de sindromul de intestin iritabil (SII), pot aparea la aproape oricine si fara a fi cauzate de SII. Diagnosticul propriu-zis poate fi dat de un medic atunci cand simptomatologia a aparut de cel putin trei ori pe luna, pe o perioada de sase luni sau chiar mai mult. In acest caz este necesara consultarea unui medic pentru a fi siguri ca afectiunea pe care o aveti este intr-adevar SII si ca simptomele nu sunt cauzate de o alta afectiune.¹
1.      http://www.aboutibs.org/site/living-with-ibs/. Accessed December 2014.
Anumite alimente pot contribui la ameliorarea simptomelor

Anumite alimente pot contribui la ameliorarea simptomelor

Alimentele bogate in fibre dietetice, dar care au continut redus de anumite zaharuri, precum fructoza sau lactoza, pot ajuta adesea in SII. Se mai pot consuma si lactate cu continut redus de lactoza, precum crema de branza, branzeturile tari si iaurtul; fructe precum bananele si strugurii; legume precum ardeiul gras si spanacul; diferite feluri de carne.¹
1.      https://stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/for-patients-component/programs-services/clinical-nutrition-services/docs/pdf-lowfodmapdiet.pdf. Accessed December 2014.
Trebuie sa eliminati alimentele care va pot cauza probleme

Trebuie sa eliminati alimentele care va pot cauza probleme

Anumite alimente pot cauza simptome asemanatoare celor ale sindromului de intestin iritabil (SII) sau le pot agrava. Printre acestea se numara produsele lactate, indulcitorii artificiali, alcoolul si cafeina, alimentele grase si mancarurile care provoaca balonare, de exemplu fasolea. Se recomanda sa cereti sfatul medicului pentru a vedea ce dieta va poate ajuta sa controlati simptomatologia.