Factorii declansatori includ stresul, fumatul, diferite alimente, lipsa medicatiei, precum si anumite tipuri de medicamente.¹
1. http://www.ucsfhealth.org/education/nutrition_tips_for_inflammatory_bowel_disease/. Accessed December 2014.
Probleme repetate ale tractului digestiv precum diaree, crampe si dureri abdominale, diminuare a apetitului si scadere in greutate, febra si oboseala, pot fi sugestive pentru o boala inflamatorie intestinala.*
Afectarea sistemului gastrointestinal (GI) poate limita in mod serios un stil de viata activ. Boala inflamatorie intestinala (BII) cuprinde un grup de afectiuni in care intestinele sunt inflamate in mod cronic; aceasta nu trebuie confundata cu sindromul de intestin iritabil, care este mai putin sever. Persoanele cu BII prezinta simptome episodice sau persistente care le ingreuneaza desfasurarea activitatilor zilnice. Cele mai des intalnite forme de BII sunt boala Crohn si colita ulcerativa.
Prevalenta BII este in crestere, afectand in jur de 1,5 milioane de persoane in Statele Unite ale Americii si aproximativ 2,2 milioane in Europa. Deocamdata, cauza BII nu este cunoscuta, dar se stie faptul ca atat predispozitia genetica, sistemul imunitar, cat si factorii de mediu au un rol important in dezvoltarea acestei boli. Dieta si stresul pot influenta simptomele BII, astfel ca modificarile nutritionale si ale stilului de viata ar putea avea un rol benefic. Nestlé Health Science dedica o mare parte a eforturilor de cercetare a terapiilor nutritionale, in scopul ameliorarii problemelor digestive, inclusiv a BII. Ne propunem ca in acest fel sa ajutam pacientii sa isi controleze mai bine simptomele.
Pacientii cu BII stiu ca sunt unele alimente care le pot agrava simptomatologia. De obicei, simptomele se inrautatesc dupa consumul de lactate, mancaruri grase ori condimentate, cafeina, alcool sau chiar si dupa ingestia prea multor fibre. Este important ca persoanele afectate sa consume alimente usor de digerat, avand in vedere faptul ca BII poate cauza deficite de absorbtie la nivelul tractului gastrointestinal. De asemenea, este important sa fie respectate indicatiile nutritionale, pentru ca interactiunea dintre alimente si medicatie poate afecta simptomatologia. Cand apare o scadere nedorita in greutate, de obicei atunci cand se inrautateste simptomatologia, pacientii ar trebui sa aiba un aport suficient de nutrienti si de lichide prin ingestia unor mese frecvente dar in cantitate redusa ori, daca este necesar, prin ingestia unor suplimente nutritionale.¹ʾ²
1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/basics/definition/con-20034908
2. Loftus EV Jr. Clinical epidemiology of inflammatory bowel disease: Incidence, prevalence, and environmental influences. Gastroenterology. 2004 May;126(6):1504-17.
* Simptomele enuntate nu sunt exhaustive; simptomele fiecarui pacient pot varia.
1. http://www.ucsfhealth.org/education/nutrition_tips_for_inflammatory_bowel_disease/. Accessed December 2014.
Ce sa mancam in timpul sau dupa un episod
Sa ne notam ceea ce mancam
BII nu este sindrom de intestin iritabil (SII)
BII si SII sunt doua boli diferite, chiar daca unele simptome se suprapun. SII este de multe ori episodic, adica simptomele apar si dispar, insa nu se asociaza cu o boala la nivelul tractului intestinal care sa poata fi identificata. BII se caracterizeaza prin inflamatie la nivelul tractului digestiv si este o boala mai serioasa. In ambele cazuri, insa, dieta poate avea un rol important pentru remiterea simptomatologiei.¹
1. http://www.ccfa.org/assets/pdfs/flares_brochure_final.pdf. Accessed December 2014.Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic
Personal medical si farmaceutic?