oncologie

In ultimii ani s-au facut progrese terapeutice semnificative, schimband atentia de la tumora la pacient, privit in ansamblul sau. Aceasta viziune holistica, noua, cuprinde toti factorii care pot imbunatati calitatea vietii pacientilor.¹’²  In aceasta paradigma in schimbare, nutritia echilibrata joaca un rol important.

Cancer. Acest cuvant desemneaza foarte multe boli, existand peste 100 de forme diferite de cancer. Toate aceste forme au in comun capacitatea celulelor bolnave de a se divide necontrolat si de a invada alte tesuturi.³ Cele mai multe forme de cancer isi iau denumirea de la organul sau tipul de celula de la care pornesc (de exemplu, cancer de san, melanom - care este un cancer cutanat ce porneste de la melanocit).3

Cancerul este o problema de sanatate globala - in anul 2012 au aparut aproximativ 14,1 milioane de cazuri noi. Prevalenta estimata in 2012 a fost de aproximativ 32,6 milioane de persoane (cu varsta peste 15 ani) care fusesera diagnosticate cu cancer in ultimii 5 ani.4

Datorita realizarilor terapeutice din ultimii ani, precum identificarea precoce a bolii si terapiile imbunatatite, in zilele noastre milioane de pacienti isi pot prelungi viata.¹ In ultimul timp, managementul cancerului a evoluat de la un tratament orientat inspre boala catre o abordare holistica, in care pacientul este privit in ansamblul sau si nu doar din perspectiva cancerului in sine. Aceasta perspectiva noua presupune obiceiuri sanatoase precum exercitii fizice, somn suficient, renuntarea la fumat, gestionarea stresului si o alimentatie sanatoasa.² In acest context, un status nutritional bun poate ajuta la tolerarea tratamentelor anti-tumorale. Acesta este motivul pentru care noi, Nestlé Health Science, suntem activ implicati in dezvoltarea unor terapii nutritionale care pot fi de folos pacientilor in timpul terapiei anti-tumorale.


1. http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002048-pdf.pdf. Accessed December 2014.
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/mindbodyandspirit/holistic-medicine. Accessed December 2014.
2. http://www.cancer.gov/cancertopics/cancerlibrary/what-is-cancer. Accessed December 2014.
3. http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2013/pdfs/pr223_E.pdf. Accessed December 2014.
4. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4. Accessed December 2014.

Afla mai multe
Inchide

In momentul diagnosticarii, o proportie de 15-20% din pacientii care au cancer sufera de anorexie.*’¹

1.      http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4. Accessed December 2014.
* Simptomele enuntate nu sunt exhaustive; simptomele fiecarui pacient pot fi diferite.
Redobandirea apetitului

Redobandirea apetitului

Apetitul poate fi imbunatatit prin exercitii fizice regulate si prin luarea mesei intr-un mediu linistit, relaxant. Mesele reduse cantitativ dar bogate in calorii si proteine, luate la intervale de 1-2 ore, sunt de multe ori de preferat in locul celor trei mese abundente, traditionale. Se pot prepara din timp cantitati mici de mancare si se pot stoca, iar astfel pacientul le poate consuma in momentul in care simte senzatia de foame.¹
1. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nausea/

HealthProfessional/page4. Accessed December 2014.

Controlul senzatiei de greata si al varsaturilor

Controlul senzatiei de greata si al varsaturilor

Senzatia de greata si varsaturile reprezinta un efect secundar important al tratamentelor anti-tumorale.* Chiar daca se pot prescrie unele medicamente,¹ ingestia alimentelor inainte de tratament (mai degraba decat dupa) si consumul unor alimente usor de digerat poate fi utila. Se recomanda evitarea alimentelor care induc senzatia de greata, de exemplu mancaruri intens mirositoare si cu multa grasime, precum si a camerelor incalzite cu mirosuri de mancare.²
1. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nausea/

HealthProfessional/page6. Accessed December 2014.
2. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/

HealthProfessional/page4. Accessed December 2014.
* Simptomele enuntate nu sunt exhaustive; simptomele fiecarui pacient pot fi diferite.

Diminuarea disconfortului gastrointestinal

Diminuarea disconfortului gastrointestinal

Diareea este un simptom comun in cancer.* Pentru a preveni deshidratarea si dezechilibrele minerale, incercati sa consumati lichide suficiente, de preferat la temperatura camerei, si cel putin un pahar de lichide dupa fiecare scaun diareic. Evitati alimentele pline de grasime si fibre (de exemplu fasolea uscata sau varza) sau alimentele care baloneaza (de exemplu mazarea sau guma de mestecat). Dintre bauturi, este indicat sa fie evitate cafeina, laptele si sucurile carbogazoase.¹
1. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/

HealthProfessional/page4. Accessed December 2014.
* Simptomele enuntate nu sunt exhaustive; simptomele fiecarui pacient pot fi diferite.