CE ESTE COMISS®?

Instrumentul de constientizare CoMiSS® a fost creat in colaborare cu 11 specialisti care au competenta in gestionarea copiilor cu probleme gastrointestinale si/ sau boli atipice.


CoMiSS® a fost publicat in 2015 in Acta Paediatrica si creste gradul de constientizare in ceea ce priveste cele mai frecvent intalnite simptome ale APLV, iar astfel contribuie la o diagnosticare optima si timpurie. De asemenea, asigura minimizarea sanselor de sub sau supra evaluare a simptomelor specifice alergiei la laptele de vaca si la evaluarea si cuantificarea evolutiei simptomelor de-a lungul interventiei terapeutice. Este important sa retineti: CoMiSS® NU este un test de diagnosticare a alergiei la proteinele din laptele de vaca (APLV) si nu inlocuieste provocarea alimentara; utilitatea instrumentului trebuie evaluata in cadrul unui studiu prospectiv, pe un esantion ales in mod aleatoriu.


CoMiSS® a fost creat pentru expertii in domeniul nutritiei si sanatatii care nu dispun de timp si care necesita un instrument simplu, rapid si usor de folosit.

Instrumentul de constientizare CoMiSS® este disponibil in format tiparit si online

INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

 


Daca suspectati ca sugarul prezinta simptome care ar putea indica APLV, folositi instrumentul CoMiSS pentru a recunoaste si asocia simptomele APLV.

INCEPETI TESTUL
INSTRUMENTUL DE CONSTIENTIZARE COMISS®

Instrumentul de constientizare CoMiSS® nu trebuie folosit in cazul sugarilor diagnosticati cu APLV, respectiv cei care au avut anafilaxie sau reactii lgE mediate. Cu toate acestea, majoritatea sugarilor se prezinta la medic cu reactii mediate non-IgE la proteina din laptele de vaca. Acesti sugari sunt dificil de diagnosticat pentru ca prezinta reactii intarziate, de obicei cu gravitate moderata spre medie si simptomatologie manifestata la nivelul mai multor organe.

 

Simptomele gastrointestinale functionale, precum regurgitarea si varsaturile, constipatia, plansul si colicile sunt considerate reactii mediate non-IgE. In cele mai multe cazuri, eczema atopica nu este recunoscuta drept o posibila cauza a ingerarii proteinei din laptele de vaca.


Instrumentul de constientizare CoMiSS®

Cum sa utilizati CoMiSS® in activitatile clinice


CoMiSS® cuantifica numarul si severitatea simptomelor.

Suspicionarea simptomelor legate de alergia la laptele de vaca se bazeaza pe prezenta unei combinatii dintre urmatoarele simptome:

Tractul Digestiv

Regurgitare frecventa, varsaturi, diaree, constipatie (cu/ fara iritatie perianala), sange in scaun.

La Nivelul Sistemului Respirator

Rinoree, (otita medie), tuse cronica, wheezing (care nu este cauzata de o infectie).

Cutanat

Dermatita atopica, angioedem, urticarie care nu este cauzata de o infectie acuta, simptomatologie datorata medicatiei.

In General

Tristete persistenta sau colici (≥ 3 ore pe zi de plans sau iritabilitate), cel putin de 3 ori/ saptamana, pe o perioada > 3 saptamani.

SFATUL EXPERTULUI: COMISS®


ISTORIC: SIMPTOME SPECIFICE CONSUMULUI DE LAPTE DE VACA
Multi sugari prezinta simptome care pot fi corelate cu consumul de lapte de vaca. Cu toate acestea, alergia la proteinele din laptele de vaca (APLV) nu este luata in calcul ca diagnostic in majoritatea cazurilor, in principiu datorita lipsei unor markeri specifici de diagnosticare.

Sugarii se impart in doua grupe:
- cei care sufera de APLV in mod evident
- cei care prezinta simptome variate la nivelul mai multor organe

Prima grupa este usor de depistat:
- este formata din sugari cu reactii imediate/ rapide
- in majoritatea cazurilor, IgE mediate

Totusi, acest grup reprezinta o minoritate a sugarilor suspectati ca prezinta simptome specifice alergiei la laptele de vaca, luati in evidenta de expertii in domeniul nutritiei si sanatatii.

Parintii raporteaza frecvent cateva simptome din cele de mai jos sau chiar pe toate:
- Sugarul plange, „are colici”
- Defecare dificila sau 2-3
- Regurgiteaza de 4-6 ori pe zi
- Usoare semne pe corp specifice dermatitei atopice

Datorita lipsei unui test de diagnosticare pentru APLV (altul in afara de testul de provocare), expertilor in domeniul nutritiei si al sanatatii le este necesar un instrument de constientizare care ajuta la recunoasterea simptomelor alergiei la laptele de vaca, pentru a creste gradul de constientizare. Astfel, diagnosticul va fi adecvat si oferit din timp.

Tractul Digestiv

Prevalenta simptomelor la nivelul tractului digestiv

Pana la 60% dintre sugarii afectati prezinta simptome la nivelul tractului digestiv.

La Nivelul Sistemului Respirator

Prevalenta simptomelor respiratorii

Pana la 30% dintre sugarii afectati prezinta simptome respiratorii.

Cutanat

Prevalenta simptomelor cutanate

Pana la 70% dintre sugarii afectati prezinta simptome cutanate

In General



Plansul inconsolabil este frecvent intalnit in randul sugarilor cu APLV, iar anafilaxia este un simptom care se manifesta foarte rar.

Bibliografie

  1. Vandenplas Y, Dupont C, Eigenmann P, Host A, Kuitunen M, Ribes-Koninckx C, Shah N, Shamir R, Staiano A, Szajewska H, Von Berg A. A workshop report on the development of the Cow’s Milk-related Symptom Score awareness tool for young children. Acta Paediatrica. 2015; 104: 334-9.
  2. Lifschitz C, Szajewska H. Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner. Eur J Pediatr. 2015;174:141-50.
  3. Høst A. Cow’s milk protein allergy and intolerance in infancy. Some clinical, epidemiological and immunological aspects. Pediatr Allergy Immunol 1994; 5(5 Suppl): 1-36
  4. Vandenplas Y, Koletzko S, Isolauri E, Hill D, Oranje A, Brueton M, Staiano A Dupont C. Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants. Arch Dis Child. 2007;92:902-8. 
NOTA IMPORTANTA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Mamele ar trebui incurajate sa continue alaptarea chiar si atunci cand copiii lor au alergie la proteinele din laptele de vaca. Este necesar ca mama sa primeasca consiliere dietetica si sa excluda complet toate sursele de proteine din laptele de vaca, evitand consumul de produse lactate. Daca a fost luata hotararea de a alege o formula destinata unor scopuri medicale speciale pentru sugari, este important sa se respecte instructiunile de preparare de pe eticheta. Apa nefiarta, biberoanele nesterilizate sau prepararea incorecta a formulei pentru sugari pot duce la imbolnavirea acestuia. Depozitarea, manipularea, prepararea si hranirea incorecte pot avea efecte adverse pentru sanatatea sugarului. Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale pentru sugari trebuie utilizate numai sub supraveghere medicala.

Share