Informatiile din aceasta sectiune sunt adresate exclusiv personalului medical si farmaceutic


Personal medical si farmaceutic?


Aceasta sectiune este restrictionata exclusiv personalului medical si farmaceutic.
Vei fi redirectionat
Aceasta sectiune este restrictionata exclusiv personalului medical si farmaceutic.
Vei fi redirectionat.

Despre OptiFibre®

Ce sunt fibrele?
 

 

 

Fibrele alimentare sunt carbohidrati care nu se pot digera si care se gasesc in alimentele vegetale.1–3 Spre deosebire de alti carbohidrati (ex: zaharul de masa, amidonul), fibrele nu sunt digerate si nu sunt absorbite in sistemul nostru digestiv, ci actioneaza la nivel local (in intestin), hranind bacteriile bune din intestin si ajutanad astfel la reglarea tranzitului intestinal. Fibrele solubile au si efect prebiotic.1,2 Consumul acestora este important pentru mentinerea unui sistem digestiv sanatos.

 

Cresterea senzatiei de satietate, incetinirea absorbtiei glucidelor si echilibrarea florei intestinale prin hranirea bacteriilor benefice din intestin reprezinta doar cateva dintre beneficiile consumului adecvat de fibre.1–3


Exista doua tipuri de fibre: fibre solubile si fibre insolubile. Majoritatea alimentelor de origine vegetala contin ambele tipuri de fibre. De exemplu, fructele si legumele contin fibre solubile si insolubile.Cu toate acestea, fructele contin mai multe fibre solubile, iar legumele contin mai multe fibre insolubile.3


Ambele tipuri de fibre ofera o senzatie de satietate si regleaza tranzitul intestinal, in plus fibrele solubile ajuta la reglarea nivelului de colesterol si a nivelului de glicemie.1–3

Ce sunt fibrele solubile?

Fibrele solubile sunt fibre care nu se digera direct in sistemul nostru digestiv, totusi, ele sunt folosite ca substante nutritive de catre bacteriile benefice din intestine.3,4 Fibrele solubile ajuta la reglarea tranzitului intestinal.1–3


Studiile arata ca, fibrele solubile au si alte beneficii, cum ar fi: reglarea absorbtiei grasimilor (inclusiv a colesterolului) si a zaharului din intestin, ajutand astfel la reglarea nivelului de colesterol si al glicemiei din sange. 1–3

Care sunt alimentele care contin fibre solubile?

Fibrele solubile se gasesc in multe alimente: leguminoase uscate, cartofi, mazare, sparanghel, ovaz, orz, mere, banane, portocale, morcovi, etc. 1–3,5


 

Alimente care contin fibre

Cerealele, cum ar fi ovazul, graul si orzul contin o cantitate mare de fibre.Dintre legume, brocolli, vinetele, rosiile si sfecla reprezinta surse bogate in fibre. Fructele cu pulpa (mere, pere si piersici) sunt in general surse bune de fibre. Toate fructele cu coaja lemnoasa sunt bogate in fibre.


Alimentele crude fata de cele gatite, alimentele cu coaja (ex: merele), fata de cele fara coaja, produsele din cerealele integrale (ex: graul, orzul si orezul) fata de cele rafinate (albe), contin mai multe fibre.


In tabelul de mai jos, puteti gasi cantitatea de fibre pe care o contin anumite alimente.



Cerealele

Leguminoase uscate

Legume

Fructe

Cu coaja si seminte





Cum putem creste consumul
zilnic de fibre?

Folosind sfaturile de mai jos, puteti creste consumul zilnic de fibre. Daca considerati ca volumul de fibre din dieta dvs. este scazut, atunci se recomanda o crestere treptata a acestuia, mai degraba decat cresterea brusca.4


  • Asigurati-va o alimentatie cat mai variata.3
  • La micul dejun consumati produse din cereale integrale, paine integrala, dar si legume si fructe.3,4
  • Consumati leguminoase (ex: linte, fasole boabe, naut) de 2-3 ori pe saptamana.3
  • Incercati sa consumati fructe si legume in fiecare zi.3
  • Daca coaja de legume si fructe poate fi consumata (ex: merele, perele, rosiile, dovlecei), consumati-le fara a le indeparta coaja.3,4
  • Consumati fructe proaspete in locul sucului de fructe. Continutul de fibre obtinut din sucul de fructe scade aproape la 0.3
  • Pentru produsele pe care le consumati frecvent (ex: painea si alte produse de panificatie, orezul), optati pentru cereale integrale si produse din grau integral (ex: paine integrala de grau, faina de grau integral, orez brun, paste integrale)2–4, in loc de produse rafinate.

 

Pentru a acoperi cantitatea necesara de fibre zilnic, in afara de aceste recomandari, puteti consuma Optifibre care contine 100% fibre vegetale. Faceti clic aici pentru informatii detaliate.

 

De ce trebuie sa consumam fibre?

Consumul unei cantitati suficiente de alimente care contin fibre, este important pentru mentinerea unei vieti sanatoase si pentru prevenirea anumitor boli. 3 Printre beneficiile consumului de fibre alimentare putem aminti:

  • Ajuta la reglarea tranzitului intestinal.6
  • Ajuta la reglarea apetitului.6
  • Poate spori senzatia de satietate prin asigurarea optimizarii tranzitului intestinal.
  • Ajuta la controlul greutatii corporale.1,8,9
  • Datorita indicelui glicemic mai scazut al alimentelor bogate in fibre, acestea ajuta la controlul glicemiei.3
  • A fost observata reducerea riscului de aparitie a diferitelor boli cronice datorita consumului adecvat de fibre.7
  • Ajuta la mentinerea nivelului normal al colesterolului in sange.1

Cantitatea necesara zilnic de fibre

Pentru calcularea consumului zilnic necesar de fibre se poate utiliza tabelul de mai jos, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.3 Aportul consumului de lichide necesar este important pentru toate cantitatile recomandate.





Pentru consumul zilnic de fibre recomandat poate fi utilizat Tabelul de alimentatie urmator. Acest exemplu contine patru grupe de alimente principale si poate oferi o dieta echilibrata.



Referinte:

1.D hingra, D., Michael, M., Rajput, H. & Patil, R. T. Dietary fibre in foods: a review. J. Food Sci. Technol. 49, 255–66 (2012) 2.Administration, U. S. F. and D. Nutrition Facts Label: Dietary Fiber. Dietary Fiber 3.Samur, G. & Mercanlıgil, S. M. Diyet Posası ve Beslenme. (T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Baskanlığı, 2008) 4.British Nutrition Foundation. Dietary fibre. Dietary fiber (2018). https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/basics/fibre.html. (Erisim tarihi: 01.10.2018) 5.Holscher, H. D. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes 8, 172–184 (2017) 6.Slavin, J. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients 5, 1417–1435 (2013) 7.Zhang, H., Wang, H., Cao, X. & Wang, J. Preparation and modification of high dietary fiber flour: A review. Food Res. Int. 113, 24–35 (2018) 8.Karl, J. P. & Saltzman, E. The Role of Whole Grains in Body Weight Regulation. Adv. Nutr. 3, 697–707 (2012) 9.Cook, C. M., Rains, T. M. & Maki, K. C. Effects of Oats on Obesity, Weight Management, and Satiety. in Oats Nutrition and Technology 265–279 (John Wiley & Sons Ltd, 2013) 10.Ma, Y. et al. Dietary fiber intake and risks of proximal and distal colon cancers. Medicine (Baltimore). 97, e11678 (2018) 11.Slavin, J. L. Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber. J. Am. Diet. Assoc. 108, 1716–31 (2008).